Great Sea Skyloft Hyrule FieldHUOM! Sivusto sisältää paljon merkitsemättömiä spoilereita! Pelien esittelysivut ja arvostelut ovat kuitenkin kohtuullisen spoiler-vapaita.


Zelda.arkku.net 2006-2012

Ylläpito


The Wind Waker :: Arvostelu

The Wind Waker kohahdutti aikoinaan täysin uudennäköisellä cel-shading-ulkoasullaan ja aiheutti todella paljon keskustelua niin negatiivisessa kuin positiivisessakin mielessä. Onko cel-shading sitten huono asia Zeldassa? Ei todellakaan ole.

Legenda jatkuu…

Legenda kertoo Link-nimisestä nuorukaisesta, Ajan Sankarista, joka ilmestyy aina auttamaan ihmisiä, kun pahat voimat uhkaavat. Näin tapahtui tuhat vuotta sitten, kun Link pelasti Hyrulen Ocarina of Timessä. Nyt Ganondorf uhkaa palata ja jälleen rikkoa rauhan. Kuitenkin kaukaisella Outset-saarella on ajan sankari syntymässä uudelleen. Saarella on perinne, jonka mukaan tietyn ikäiset nuorukaiset puetaan aina Ajan Sankarin vihreisiin vaatteisiin. Nuori Link on tullut juuri tähän ikään, mutta juhlat menevät nopeasti pieleen, kun Linkin sisko kaapataan. Seikkailu alkaa Linkin lähtiessä pelastamaan siskoansa.

N64:n Zeldoja pelanneellelle kontrollit ovat heti hallussa, mutta ei ensikertalaisellakaan vie kauaa opetella pelaamaan. Pettämättömän hyvä pelisysteemi N64:n ajoilta on tallella pienillä parannuksilla. Z-, X- ja Y-napit toimivat item-paikkoina, joiden avulla esineiden käyttö sujuu kuin tanssi. Vanhoista Zeldoista tuttuja aseita, kuten pommit ja jousipyssy on tallella, mutta on sekaan lisätty muutamia uusiakin esineitä. Miekalla huidotaan B-nappia painamalla ja A-nappi toimii tuttuna toiminta-nappina. Taisteluissa käytettävä lukitussysteemi toimii L-nappia painamalla ja kilpi toimii R-napista. Kamera on täysin pelaajan käytettävissä, ja se toimii Sunshinen tavoin C-nappia vitkuttamalla. Hyvin toteutettu uudistus, sillä nyt näkee koko ympäristön helposti.

Suurin uudistus Wind Wakerissa on meri, johon koko peli perustuu. Vanha tuttu soitin, Ocarina on jätetty pois ja uutena soittimena toimii eräänlainen tahtipuikko, Wind Waker. Wind Wakerin avulla Link oppii sävelmän, jolla voi valita tuulen suunnan ja monia muitakin todella hyödyllisiä sointuja. Tuuli kannattaa pistää puhaltamaan juuri määränpäähän päin, sillä myötätuuleen Linkin pursi liikkuu selvästi nopeammin entä pieneenkään vastatuuleen. Pelin maailmana toimii laaja merialue, josta löytyy monennäköisiä saaria. Saarien väliset merimatkat tuntuvat aluksi hyvin leppoisilta ja hauskoilta, mutta loppupuolella ne alkavat kyllästyttää. Linkin seurana merellä on tappajahaita, pommilaivoja sekä paljon muuta. Kaikki merenelävät eivät kuitenkaan ole pahantahtoisia, vaan joiltain saa paljon hyödyllistä apua, kuten tarkennuksia Linkin merikorttiin. Link voi myös etsiä aarteita merellä aarrekarttojen avulla; karttoja voi ostaa ja niitä myös löytää luolastoista ja muualta.

…ja komeasti jatkuukin

Wind Wakerin cel-shading grafiikka saattaa aiheuttaa ennakkoluuloja, mutta se toimii pirun hyvin. Grafiikka on yksinkertaista, pelkistettyä, todella kaunista ja toimivaa. Sanoisinpa Wind Wakeria, jopa yhdeksi GC:n visuaalisesti upeimmista peleistä. Luolastojen massiiviset pääpomot näyttävät hienoilta ja pelihahmojen fysiikka toimii todella hyvin. Kaunis grafiikka ja upea äänimaailma luovat ulkoisesti upeimman Zeldan tähän mennessä. Hauskana yksityiskohtana Linkin kasvoilla näkyy erilaisia ilmeita pelitilanteesta riippuen, eikä enää tarvitse katsoa samanlaista mököttäjää mitä N64-Zeldoissa.

Wind Wakerin luolastot, joita pelistä löytyy kiitettävä määrä, ovat hyvin samantyylisiä mitä Ocarinan ja Majora’sin luolastot, mutta aivan liian helppoja helpompia. Joka luolastosta löytyy kartta ja kompassi joiden avulla tietää missä päin luolaa liikkuu. Lisäksi luolastosta löytyy pomon avain, jolla pääsee lopussa olevan pääpirun luokse. Peruskaavan mukaisesti luolastojen bossit voitetaan yleensä luolastosta löytyneen uuden esineen avulla. Joka luolaston lopuksi saa Zeldojen tyylin mukaisesti aina uuden sydämen. Lisäsydämiä saa myös keräämällä sydämen palasia, joita saa erilaisista sivutehtävistä. Sivutehtäviä pelistä löytyykin tuttuun tapaan todella useita, joista osa ei liity pelissä etenemiseen millään lailla, mutta ne ovat silti hauskoja lisiä joita jaksaa pelata ja ne pidentävät pelin elinikää roimasti. Yleensä palkintoina on sydämen pala tai aarrekartta, jonka avulla löytää merenpohjassa makaavia aarrearkkuja.

Ja nyt ostoksille

Wind Wakerilla Nintendo todistaa taas olevansa ehkäpä maailman paras pelitalo. Lähes täydellisen seikkailun pilaa vain loppuosan turhauttava esineiden keräämisosio, joka on tehty vain pelin pidentäminen mielessä. Toinen miinus tulee pelille helppoudesta, jonka vuoksi kuolemia tulee aivan liian harvoin eikä edes viimeinen vihollinen anna kunnon vastusta. Nykyään Wind Wakeria myydään edullisesti Player’s Choice -sarjan osana. Eli pelin saa nykyään reilun 30 euron hintaan, joten pelin hinta-laatusuhde on uskomattoman hyvä. Limited Edition-painoksesta saa maksaa vähän enemmän, mutta Ocarina of Time on kuitenkin parinkymmenen euron arvoinen peli.

Loppuyhteenveto

+ Visuaalisesti aivan uskomaton
+ Tunnelmaltaan aivan loistava
+ Pelattavuudeltaan täydellinen
– Liian helppo peli saa liian pitkästyttävän ja helpon lopun

95

— Nösse