Great Sea Skyloft Hyrule FieldHUOM! Sivusto sisältää paljon merkitsemättömiä spoilereita! Pelien esittelysivut ja arvostelut ovat kuitenkin kohtuullisen spoiler-vapaita.


Zelda.arkku.net 2006-2012

Ylläpito

The Legend of Zelda -sarjan aikajana (2011): Osa 1 - Ganon ja perushuttua

Tämä artikkelisarja valottaa taustoja The Legend of Zelda —sarjan aikajanakäsityksestä sellaisena, kuin se oli vuonna 2011. Vuonna 2006 kirjoitetun vastaavan, nyttemmin jo vanhentuneen artikkelisarjan voit lukea Uncle Meatin kirjoittamana täältä

aikajanabanneri

Monet ovat sanoneet, että Zeldoilla ei ole aikajanaa erinäisistä julkisuuteen annetuista lausunnoista huolimatta, huomattavimpana näistä Nintendo of America. Noh, länsimaiseen oikeuskäsitykseen kuuluu periaate “syytön kunnes toisin todistetaan”, eli ennen tämän virallisen aikajanan julkistamista ainakin allekirjoittanut ottaa nämä lausunnot todesta. Monet ovat myös väittäneet, ettei sarjassa ole mitään, mistä voisi päätellä pelien kronologisen järjestyksen. Koskapa olen löytänyt riittävästi materiaalia tämän artikkelin kirjoittamiseen jatko-osineen, voinemme pitää tätä väitettä epätotena, joten tässä artikkelisarjassa pyrin paitsi listaamaan tällaisia seikkoja, myös asettamaan Zeldat kronologiseen järjestykseen.

Mitä me tiedämme jo?

Peleissä ilmoitetaan suoraan, että Zeldoissa on eräs jatkumo, johon kuuluvat (tässä järjestyksessä): Skyward Sword, Ocarina of Time, Majora’s Mask, The Wind Waker, Phantom Hourglass, ja Spirit Tracks. Lisäksi The Adventure of Link on suora jatko-osa The Legend of Zeldalle, ja Four Swords sekä Four Swords Adventures The Minish Capille.

Tämän lisäksi Nintendolla jossain säilössä olevasta Zeldojen virallisesta aikajanasta tiedetään varsin vähän, mutta siitä on paljastettu eräs kohta: Aikajana haarautuu, ja se haarautuu the Wind Wakerin ja Twilight Princessin suuntiin. Tahtoo sanoa, että TWW ja Twilight Princess tapahtuvat rinnakkaistodellisuuksissa. Meille siis jää kaksi haaraa, eli TWW-saaga, johon kuuluvat varmuudella myös PH ja ST, sekä TP-saaga.

Ganon

Ikivihreä pimeyden prinssimme on yksi alkuperäisen “legendan” hahmokaartista, ja toiminut liki jokaisen pelin pääpahana. A Link to the Pastissa taustatarina keskittyi pitkälti Ganonin muuttumiseen Ganoniksi, ja gerudokuningas Ganondorf Dragmiren (jonka sukunimen saimme selville vasta The Wind Wakerin virallisesta extratiedosta) taustoja valotettiin lisää ALttP:n intron uudelleenesittäneessä Ocarina of Timessa.

Saadakseen hallintaansa Triforcen Ganondorf johti joukkonsa sotaan Hyrulea vastaan. Sota ei ilmeisesti sujunut kovinkaan hyvin, mutta se, että Ganondorf nähtiin Ocarina of Timessa neuvottelijana, eikä vankina, antaa ymmärtää, että jos sodalla oli selvä voittaja, joutui tämä ostamaan voittonsa kalliiseen hintaan. Käyttäen hyväksi prinsessa Zeldan ja nuoren metsäläispojan suunnitelmaa tuhota hänet Ganonin onnistui kuitenkin saada käsiinsä Triforce, joka tosin hajosi kolmeen palaseen. Ganonille jäi käteen vain Triforce of Power. Ganon on aikajanan miltei kaikissa eri vaiheissa mukana oleva elementti, ja näin ollen hänen taustansa ja roolinsa peleissä kertoo niiden keskinäisestä järjestyksestä. Sarjan peleistä Ganon kuolee varmuudella neljässä, The Legend of Zeldassa, The Adventure of Linkissä ja Oracle-sarjan (Oracle of Seasons ja Oracle of Ages) linkitetyssä pelissä, sekä ainakin näyttäisi kuolevan A Link to the Pastissa, The Wind Wakerissa ja Twilight Princessissä. Oracle-sarjan ja The Adventure of Linkin kohdalla kyse oli kuitenkin uudelleen henkiinherätetystä Ganonista. Koska AoL on TLoZ:n suora jatko-osa, Oracle-sarja sijoittuu joko aikajanan eri haaraan, tai TLoZ-AoL- saagan perään, sillä Ganonia ei herätetty henkiin TLoZ:tä varten ihan siitä syystä, että sille ei ollut tarvetta.

Kaikesta tästä löytyy eräs huomattava jatkumo: Ganon saa Triforce of Powerin itselleen kahdesti: kerran Ocarina of Timen aikana ja kerran juuri ennen The Legend of Zeldaa. Hänellä ei kuitenkaan ole sitä A Link to the Pastissa tai Oracle-sarjassa, ja hän menettää sen The Wind Wakerissa ja Twilight Princessissä. ALttP siis sijoittuu joko TWW:n tai TP:n jälkimaininkeihin, sekä ennen The Legend of Zeldaa, mikäli nämä kaksi ovat samassa aikajanan haarassa. Tältä pohjalta voimme asettaa joitain pelejä aikajanaan; ALttP, TLoZ, AoL ja Oracle-sarja eivät ole aikajanalla, kuten eivät myöskään tässä mainitsematta jääneet sarjan pelit, koska niiden sijoittuminen aikajanalle ei ole tältä pohjalta täysin selvä.

aikajana

– Royalassassin